Jump to content
Sign in to follow this  
hanes

Sound not working in 2009.1 [solved]

Recommended Posts

Hi, Im having problems getting my sound to work on either my Soundblaster live 5.1 card or my onboard Via ac97 card (driver via8237)

 

I have tried it with both cards on, with only the soundblaster plugged in and the bios setting for the Ac97 off, and I have tried it with the soundblaster unplugged and the AC97 turned on. No combinations work.

 

I am using the new Mandriva 2009.1, I am starting to think this is a bug?

 

KMix seems to get the drivers working just fine, I see two tabs, one for each card.

 

Here is a printout of lpsci

 

00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8378 [KM400/A] Chipset Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:0a.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7131/SAA7133/SAA7135 Video Broadcast Decoder (rev d1)
00:0b.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 07)
00:0b.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 07)
00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
00:13.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] (rev 01)
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200] (Secondary) (rev 01)

 

I know the cards should work because they used to work with Mandriva 2007.

 

I tried changing settings in Pavucontrol, no change

 

Anyone know whats going on? I looked at this thread (https://mandrivausers.org/index.php?showtopic=83944) which seemed to be the same problem, but it doesn't work for me.

Edited by hanes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Partial Fix. Fooled around in Pavucontrol and with some settings, and now it works on Line Out only. Which is weird, cant control the volume so.... I donno :)

 

Wonder if I should roll back to 2009

Edited by hanes

Share this post


Link to post
Share on other sites
Partial Fix. Fooled around in Pavucontrol and with some settings, and now it works on Line Out only. Which is weird, cant control the volume so.... I donno :)

 

Wonder if I should roll back to 2009

 

 

 

 

It's a known bug !

bug 48690

 

for the soundblaster card

With pulseaudio enabled, launch "pavucontrol", click on the "profiles" tab, and

select "analog stereo" profile, to have a correct sound.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys I got into a similar problem....and I can't find how to fix it....my audio was working fine....then I added the repositores from zarb.org...updated and installed the new packages ....but after that everything was fine until today....I got no sound at all....do you know how to fix it? or still a bug..? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Solved! I just reseted sound mixer values and it's running smooth!...I don't know why it began in the first place but...it's solved

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...