Jump to content
camorri

Samba configuration wizard won't start [solved]

Recommended Posts

I have been having trouble getting samba working on Mandriva 2006. I have tried with Swat and Webmin without success. I have it working with Mdk 9.2; this is a multi boot system.

 

I read a post suggesting installing Drakwizard, I'm not much of a fan of wizards, but since I was spendig more time than I'd like sorting out my samba configuration on 2006, I though I'd give the wizard a whirle. I used 'urpmi drakwizard' as root to install it.

 

When I open MCC, I now have a load of icons to configure things with, including samba. If I start MCC form a root konsole, then the samba wizard, it stops loading with the following message. 'This program has exited abnormally.'

 

On the konsole I see the following message output.

 

mcc

root /home/cliff 01:47:41 > atom n° 0 is not a section

Compilation failed in require at /usr/sbin/drakwizard line 82.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

GLib-CRITICAL **: g_key_file_add_group: assertion `g_key_file_lookup_group_node (key_file, group_name) == NULL' failed at /usr/lib/libDrakX/ugtk2.pm line 398.

 

Any thoughts on how to fix this??? :oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assuming youhave swat set up and set to run on request (MCC -> services) why not run localhost:901 from a browser? Totally unsure why you got what you did when you ran mcc from a root console. mcc on my 2006 system is a perl scrip that runs without a problem as root. Have you installed all your updates?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have been editing the smb.conf file for some time, and I'm having many problems connecting, from either another linux machine, or widdoze. I though I would try the wizard to see if I could get things working with less time spent. I was surprised the wizard would not start. I wanted to see if anyone else had experienced the problem.

 

I have swat installed, and I have tried using it as well. I'm getting some confusing results through swat. It status shows smbd and nmbd as not running. If I do a ps aux, I can see they are in fact running. Further one of the problems I have is, form a linux machine I can see the shared folders, but can not see the contents. So, my conclusion, right or wrong was the smbd and nmbd must be running.

 

As for updates, I have a practice of running update once a week. I ran it yesterday. So things should be up to date.

 

When I installed the package, the widards were described as perl scripts. My guess is I have something wrong in the perl area. BTW, I ran the time server wizard, and it runs just fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

any chance you could post a copy of your smb.conf file...

also if you can see the folder but not its contents it may be a problem with permissions... check the ownership of the folder and its contents to see if you are allowed access.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank-you for the replies.

 

First, for what ever reason I can not explain, the gui wizard is now working. I have no idea why. I used it to create a very simple smb.conf file, and I now have sharing working between linux to linux and linux to windoze, yes even windoze to windoze.

 

I have some more to do, shares to add, and testing windoze to linux printing. I have that all working on MDK 9.2, so I think I should be O.K now on 2006.

 

Once again, thank-you for yoru interest and suggestions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...