Jump to content
Sign in to follow this  
AussieJohn

Mandriva 2010 [solved]

Recommended Posts

I have installed Mandriva2010 on to a 5 years old Dell XPS containing an Nvidia Video card.

It is subject to intermittent freezing. When rebooting the initial boot screen shows rows of dotted lines and the numerous $ letters randomly scattered across the screen. When this occurs it will not fully boot past the point where the video driver cuts in and just sits there with a dark screen. On occasions when it does get past this point it presents a screen with a rainbow of coloured strips in a vertical plane and goes no further.

When I try the Safe mode to change xorg.conf from "nvidia" to just "nv" in case the driver is the problem, I find I cannot do so.

 

On the few occasions when the boot screen does not show the dotted lines and the $ signs all over the screen then the boot completes with no problems.

 

I seem to remember from the past that the $ signs and dotted lines and also the vertical multicoloured bands are an indication that the video card is on its way out.

 

Am I correct in this belief or is there another reason ???

 

Using a PCLinuxOS Live CD I have been able to gain access to xorg.conf and change it to "nv" successfully. I will see if the freezing stops.

When booting up PCLinuxOS, I have found also that if the dotted lines and $ signs appear all over the screen that it won't boot up properly either.

For this reason again I suspect the video card to be faulty but I stand to be corrected by more experienced people.

 

Help appreciated. Cheers. John.

 

Merry Christmas to everyone.

 

[Moved from Software - arctic]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a bump.

 

Ideas, anyone ???.

 

Cheers. John.

 

Not so much a solution John, but the first thing that came up to me: a broken video-card yes.

Having any Windows around for testing?

 

And ehhhhh, Merry Christmas tot you too John.

 

Greets,

 

Isadora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merry Christmas John, Isadora.

John, I don't have a definitive answer but have you checked the card is seated properly, or the cable fitted snug. I would expect you to have looked at these. In all my computing years I have never had a video, sound or any other card go bad on me. I have had main boards go, but then it was the power supply at fault. So I'm afraid it's a case of waiting for someone to come along that could say what the the problem is, or try another card of course.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi John,

 

I know nothing about your hardware, but assuming there is nothing wrong with it, I would suggest trying to run MDV 2008.1 or 2009.0. I found their performance much superior over newer versions for old hardwares.

 

EDIT:

Merry X-mess everyone!

Edited by yossarian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks sincerely to everyone.

It would seem that you generally agree with my assessment about the video card.

I had checked out the memory but that showed no errors (used Memtest.)

I truly suspect the memory on the video card so I think I will get a cheap nvidia card replacement since no one will be playing games on it.

 

Will post back later as to what ensues.

 

Cheers. John.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which videocard is in there?

Old nvidia videocards have now no less than three legacy drivers (173, 96xx and 71xx), chances are that the installer picked up the wrong one.

Edited by scarecrow

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've never had the $ signs, but I have had the dotted lines from a faulty nvidia graphics card. I would suggest that you try using the kernel boot parameter

xdriver=vesa

to get to a working gui DE. Then please post the output of

lspcidrake -v | grep -i display

so we can see what chipset you have and what driver it's using.

 

FYI- the 71.xx legacy drivers are no longer provided with Mandriva 2010.0.

 

Welcome to the USA, John – and Merry Christmas to you. :)

 

Also, don't leave Maine without trying the lobster. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks scarecrow and Greg.

I am finding that whether I try using Mandriva-2010 or PCLinuxOS-2009 live CDs I cannot get to a stage where I can select kernel Boot parameters. The dotted lines, or is it dashes, also shows up over the DELL intro logo so it appears to be before it even looks at the video driver info. In other words I think the initial bios activity is affected by the video cards condition. I am only surmising here.

 

I will try your suggestion booting into the installed Mandriva-2010-ONE and see if I have any luck there using the xdriver=vesa idea.

 

Greg. Thanks for the Welcome. Funny you should mention the Lobster. Was taken to another Family Christmas gathering party and someone had made a Lobster dish, Maine style and it was as great as I expected. :thumbs: I was more than partial to it since Aussie also produces some of the best Lobster in the world. :D .

 

Thanks to everyone for the warm Christmas greetings and the same to all of you.

 

Cheers. John.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The dotted lines, or is it dashes, also shows up over the DELL intro logo so it appears to be before it even looks at the video driver info.

At this point in the boot process you aren't even using the Linux kernel generic framebuffer support, but you are using the BIOS support. So IMHO, you have a 99% chance of a graphics card hardware issue. Can you pull a card from another older system to check it with?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks to everyone who came in on this.

My perception proved to be correct and bolstered by your support I bought a new video card and the computer has been running like a dream ever since.

 

The new card is not a Video Game standard as was the original but the owner is happy with that.

 

Cheers to all. John.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...